Република Ирландия – обща информация

Република Ирландия – обща информация

 

  • Площ – 70.280кв.км., от които 2% води
  • Население и гъстота – 4.76 милиона (2016г.)/ 71 души на кв.км.
  • Официални езици – ирландски и английски
  • Столица – Дъблин
  • Валутна единица – евро (от 2002)/ 1 евро за 1.17 долара (2017г.)
  • Държавно устройство – парламентарна република

 

Население на Република Ирландия

Населението на остров Ирландия е около 6.5 милиона, с повече от 4.7 милиона живеещи в република Ирландия и малко над 1.8 милиона в Северна Ирландия. Големият глад от средата на 19 век е причина за смъртта на повече от 1 милион души и емиграцията на също толкова голям брой. Прирастът на населението започва отново през 60те години на 20 век и в момента повече от 50% от жителите са под 28 години, което прави Ирландия една от страните със сравнително най-младо население в Европа. През 1996г., 23.9% са били под 15 години, най високият процент за еврозоната, като само около 11.5% са над 65 години.

Климат

Климатът в Ирландия е умерено океански – леки зими и хладно лято, със значителна влажност и облачност през почти половината време, но това в никакъв случай не значи, че всеки ден вали. Северно-атлантическото течение регулира климата и температурите, в резултат на което зимите не са студени както на други места, а лятото е също сравнително хладно и много приятно. Въпреки силната облачност и валежи, времето запазва динамичния си характер и може да се промени само за миг, като например в планинските части – в един момент има мъгла, в следващия – слънцето грее силно.

Флора и фауна

Поради факта, че през последната Ледникова епоха, територията на Ирландия е била напълно покрита с лед, всички форми на животински и растителен живот са се появили там в резултат на естествената миграция на видове от останалата част на Европа и най-вече Британските острови. Сухопътната граница между Ирландия и Британия остава под вода преди около 8000 години , което спира по-нататъшната миграция и въпреки изкуственото приспособяване на редица видове, Ирландия има една доста по-ограничена вариация на флора и фауна, като отсъстващи са видове като невестулката, дивата котка, къртицата, полска мишка, змии и обикновени жаби. Сред опитомените животни, най-голям е делът на конете, кучетата и добитъкът, а сред най-известните ирландски породи са понито Конемара, ирландският вълкодав, син териер Кери и няколко определени породи овце и говеда.

В миналото горите са били преобладаващи, но човешката дейност и обезлесяване са оставили на острова един много малък дял от само 9.6% горски площи, правещ Ирландия една от страните с най-малко гори в Европа.

Език

На острова им два говорими езика – английски и ирландски (Gaeilge), или келтски. През дългите години на британско владичество, ирландският език постепенно престава да се употребява, с изключение на някои части в западна Ирландия. Със създаването на независима ирландска държава през 1922г., правителството взема мерки за популяризирането на ирландския като говорим език в страната. Той се изучава като задължителен в училищата, използва се в държавните издания, улични знаци, пощенски служби и въпреки, че ирландският е обявен за първи официален език, английският си остава най-масов. Само няколко области, най-вече по западното крайбрежие, около 2 % от населението, използват келтския във всекидневието си.

Местоположение на Република Ирландия

Остров Ирландия е разположен в Северния Атлантически океан, на запад от континентална Европа и е разделен на две държави – република Ирландия, заемаща 5/6 от острова и Северна Ирландия, част от Обединеното кралство. Островът има стратегическа позиция върху  множество морски и въздушни маршрути между Северна Америка и Северна Европа. Крайбрежната линия на Ирландия е с обща дължина от около 1450км. Близо 40% от населението на острова е съсредоточено в зона на 100км разстояние от Дъблин.

Икономика

Ирландия е малка, модерна  търговско-зависима икономика с ръст от около 9% (1995-2001г.). Земеделието, основният сектор преди, сега е засенчен от индустрията, която съставлява близо 38% от БВП на страната, произвежда  80% от износа и  използва 28% от работната сила. Въпреки че износът си остава най-важният катализатор за силния растеж на страната, икономиката се поддържа и от нарастващото вътрешно потребление и възстановяването на инвестициите в строителството и бизнеса.

През последното десетилетие, правителството предприема редица мерки с цел да ограничи инфлацията, да намали държавните разходи, да увеличи качеството на работната сила и да насърчи на чуждестранните инвестиции.

 

Вашият коментар