Природен парк “Сините камъни“ в Стара Планина

Природен парк “Сините камъни“

Природен парк „Сините камъни“ е едно малко райско кътче, разположено в Източните Балкани.

Той изобилства от невероятни природни забележителности – потоци, водопади, пещери, причудливи скали и просторни поляни с красиви цветя и горски животни. Името му идва големия масив със сиво-син до виолетов нюанс цвят скали, цвят, който можем да видим на свечеряване, които са най-голямото находище от този вид на Балкански полуостров. Намира се в Сливенската планина, на юг от областния център на Сливен.

В природния парк живеят свободно десетки защитени растителни и животински видове. Сред най-интересните растения са урумово лале, нежен лопен и персийски крайспорник. В бистрите води на планината живее видрата, а наоколо с присъщата им грациозност се разхождат сърни и благородни елени.

Ако искате да се насладите на истински екотуризъм, това е мястото!

Пътешествието Ви из дебрите на природния парк ще е съпроводено със спиращи дъха пейзажи и вълнуващи срещи с горските обитатели. Ще се разходите и видите внушителните скални феномени „Халката“, „Кумините“, „Куклите“, „Ръкавичката“ и Калояновите кули. Те се открояват на фона на обширното поле със своите причудливи форми, които природата е ваела в продължение на хиляди години.

Какво да посетим?

Ще можете да посетите тайнствените пещери „Змееви дупки“, „Бъчвата“,“Футула“, „Хайдушка“ и „Песченик“. В някои от тях са открити предмети от новокаменната епоха. Сред находките са каменни брадви и калъпи за отливане на бронзови брадви и оръжия, както и украшения, керамични съдове и оброчни плочки.

На много места в парка можете да срещнете руините на стари крепости, манастири, аязми  и много древни пътища. Например в местността Хисарлъка се намира археологическият резерват „Туида“, която е римска крепост от ІІІ-V век, а по поречието на река Манастирска има останки от манастира „Св. Спас“. Според преданието той е един от 24-те манастира, строени през ХІІІ-ХІV век, които са известни като сливенската малка Света гора.

Ще можете да се насладите на най-красивите места в парка – изворите Кушбунар и Белите извори, водопадите Сини вир и Футула ще Ви запленят с красотата си. Около водопадите ще  видите да прелитат безброй прекрасни пеперуди.

На свой ред ще ви приветства и царството на птиците – тук са розовият пеликан, египетският лешояд, скалният орел и големият ястреб. Ако имате късмет, може от някой храст изскочи зайче бялоопашато или видите дива котка.

Какви спортове може да практикувате?

Ако пък сте любители на екстремните спортове, посетете парк “Сините камъни” през зимата. Тогава местността предлага чудесни условия за ски и сноуборд. Ако изберете за разходка пролетта из безбройните й туристически пътеки през пролетта, може да се отдадете на колоездене и катерене или да се освежите през лятото в бистрите й планински води.

Източник: Сайт на спортно-хотелски комплекс „Сините камъни“

Вашият коментар