Подготовка на дома за боядисване

Независимо от това дали се нанасяте в нов апартамент или искате да освежите вашия – боядисването може да бъде доста продължителна и усърдна работа, особено когато става въпрос за целия апартамент.

С добра организация и някои трикове, можете да подготвите дома си за боядисване и в същото време да се забавлявате, докато го правите. Не забравяйте – подготовката е половината от цялата работа!

Ето няколко прости съвета, които ще ви помогнат по правилния начин и с много малко усилия да защитите повърхностите и да подготвите вашето място за боядисване.
  1. Преди да започнете това, което правите, освен хубава музика по ваш избор, осигурете си самозалепваща лента за врати и шкафове, за да не се отварят, докато работите.
  2. Започнете бавно да премествате всички мебели в една стая, ако изобщо има място. Големите гардероби и подобни обемисти предмети просто оставете в средата на стаята.
  3. Лесно ще купите найлон с ширина около 4 м, който се продава в насипно състояние или в пакети. Бъдете сигурни, че сте изчислили правилно повърхността на пода в стаята. За настилка е най-добре да се използва найлон, който е много по-дебел от другите, така че да не се скъса лесно от стълбата или докато се движите. Така ще премахвате лесно лекия строителен отпадък.

4. За тежките и обемни мебели можете да сложите тънък найлон, който е предназначен изключително за това. Този найлон се слага лесно и е по-добър за мебели, а също така е много по-евтин, отколкото дебелия найлон за подови настилки.

  1. С книжно тиксо и найлон покривате всички щепсели и ключове за лампите. Това е много важно, защото в боите има вода, която може да попадне не където трябва.
  2. Прозорците, радиаторите и другите елементи, които не искате да боядисвате – покривате с фин найлон и лепите с тиксо. Обърнете особено внимание на ръбовете, които трябва да следват формата на обекта.
  3. Когато всичко е правилно и надлежно защитено, вижте дали има някакви пирони или винтове, които да премахнете.
  4. Когато стените са свободни от нежелани дупки от пирони или винтове, запълнете ги с гипс.
  5. Когато приключите с работата ивсичко изсъхне, вземете парче шкурка и го сложете от едната страна на стара, здрава кутияили парче дърво, което ще послужи като инструмент за шлайфане на стените. С кръгови движения полирайте всички неравности, пъпки и старата боя.
  6. Когато всички стени са добре изшлайфани, измийте ги с препарат за почистване или с вода. Изключително важно е да бъде добре измито и да оставите да изсъхне добре. Ако стените не са много мръсни, тази стъпка може да бъде пропусната. Това е важен момент при лекото строителство и ремонти. Това се прави за да има минимум отпадъци.
  7. Само когато стените са напълно чистии готови, можете да започнете с боядисването им.

Старите чаршафи или одеяла могат да послужат като отлична защита за мебелите, докато боядисвате. Повечето от боите са на водна основа и се мият лесно с вода, така че не се паникьосвайте, акоизцапате нещо.

 

Източник: Зашеви Транс – Контейнери за строителни отпадъци

 

Вашият коментар