Как да запазим DPF филтъра чист

Ако притежавате дизелов автомобил, вероятно имате дизелов филтър за частици, но може да не знаете точно какво представлява това или как да го поддържате. Филтрите за дизелови частици са монтирани на дизелови горивни автомобили в продължение на почти две десетилетия, но ако не се поддържат, или ако са нарушени, това може да има сериозни последствия за вашата кола.

Как да запазим DPF филтъра чист

Тук ще обясним как точно да се грижите за тях. Какво представлява филтър за твърди частици? Дизелов филтър за частици (DPF) е филтър, който улавя и съхранява сажди от отработени газове, за да се намалят емисиите от дизеловите автомобили. Но тъй като те имат само ограничен капацитет, това запушване от  сажди трябва периодично да се изпразва или „изгаря“, за да се регенерира DPF. Този процес на регенериране изсмуква излишната сажди, натрупани във филтъра, намалявайки вредните емисии на отработили газове и помага да се предотврати черен дим, който виждате от дизеловите автомобили, особено когато се ускорява.

Как да запазя филтъра за частици?

Най-добрият начин да поддържате DPF е да се уверите, че е напълно способен да се регенерира, когато е пълен със сажди (когато се появи предупредителната светлина). Има два вида регенерация: пасивни и активни.

Пасивно регенериране

Пасивно регенериране възниква, когато колата се движи със скорост при дълги пътувания по магистрала, което позволява температурата на изгорелите газове да се повиши до по-високо ниво и да изгори излишните сажди във филтъра. Така че се препоръчва шофьорите редовно да дават на дизеловите си автомобили добри 30-50 минути работа с постоянна скорост на магистрала или първокласен път, за да изчистят филтъра. Все пак не всички шофьори редовно провеждат този тип шофиране – затова производителите са проектирали алтернативна форма на регенериране:

Активна регенерация

Активното регенериране означава, че допълнително гориво се впръсква автоматично като част от ECU на превозното средство, когато филтърът достигне предварително определена граница (обикновено около 45%), за да повиши температурата на изгорелите газове и да изгори насъбралите се сажди. Проблеми обаче могат да възникнат, ако пътуването е твърде кратко, тъй като процесът на регенерация може да не завърши напълно. Ако случаят е такъв, предупредителната лампа ще продължи да показва, че филтърът все още е блокиран частично. В този случай трябва да осугурите пълното завършване на цикъл на регенериране и да се изчисти предупредителната светлина, като се движи около 10 минути при скорости по-високи от 65 км / ч. Ще знаете дали активната регенерация се извършва от следните симптоми: Промяна на бележката на двигателя, Охлаждащите вентилатори работят, Леко увеличение на разхода на гориво, Повишена скорост на празен ход, Деактивиране на автоматичното спиране / стартиране, Топла, сива миризма от изпускателната тръба.

 

Какво да направя, ако не работят нито активната, нито пасивната регенерация?

Ако предупредителната ви светлина продължи да остава включена, стане червена или се включват допълнителни светлинни индикатори за DPF, не я оставяйте твърде дълго, преди да я проверите.

Тогава трябва да се насочите към сервиз за почистване на DPF, в процес, наречен принудително регенериране. Макар, че не е 100% гарантирано решение, обикновено е успешно да премахне излишните сажди и да позволи на DPF да работи и автоматично да се възстанови отново. Неправилното регенериране, може да причини повечето проблеми с филтъра за дизеловите частици: те се блокират, което увеличава емисиите на отработили газове, задушава производителността на двигателя и понякога дори поставя автомобила в ограничен режим.

 

Вашият коментар