История на роботизираните прахосмукачки

Днес роботизираните прахосмукачки са често срещана гледка в домовете по света. Изчислено е, че прахосмукачките робот съставляват около 23% от световния пазар на прахосмукачки (към 2017 г. До съвсем скоро концепцията за домашните роботи принадлежеше към сферата на научната фантастика. Въпреки че реалното внедряване на роботизираната технология не прилича на андроидите, подобни на човека, във филмите за научна фантастика, днешните ни домашни роботи притежават много интелигентност и поеха домакинските задачи, които преди това трябваше да вършим ръчно.

История на роботизираните прахосмукачки

Историята на превръщането на прахосмукачката в реалност започва през 1996 г. Концепцията и дизайнът на първата в света автономна прахосмукачка или роботизиран вакуум е основата на изобретателя Джеймс Дизон. Известният шведски производител на уреди Electrolux беше първият, който осъзна потенциала на тази нова и вълнуваща концепция. Компанията закупи изобретението от Dizon. Това доведе до първата в света напълно функционираща прахосмукачка в света – Trilobite . Въпреки че тази машина предизвика лека сензация по телевизията, появявайки се в утрешния свят (научна програма, произведена от BBC), тя не направи никакво реално впечатление на потребителя.

През 2002 г. други производители станаха наясно с потенциала, който представят прахосмукачките роботи. Нови роботизирани прахосмукачки бяха въведени от няколко производители и състезанието започна за усъвършенстване на роботизираната технология, използвана в тези машини. През същата година първата голяма стъпка напред е предприета от Neato с въвеждането на лазерно зрение върху техния модел XV-11. Преди това роботизираните прахосмукачки използваха ултразвук за навигация.

Днес роботизираните прахосмукачки имат усъвършенствана технология и подобряват компютърния интелект. Сега роботът сканира помещението, за да изчисли най-ефективния път за почистване и как най-добре да избегне препятствията. Много прахосмукачки роботи имат дългосрочни спомени, които непрекъснато актуализират движенията си, тъй като намират по-добри начини да подобрят пътя си на почистване. Използването на по-мощни и по-дълготрайни литиево-йонни батерии и суперефективни безчеткови електрически двигатели означава, че съвременните роботизирани прахосмукачки имат по-голяма смукателна мощност и работят за по-дълги периоди, преди да презаредите батерията.

Вашият коментар