История на пицата

История на пицата датира с пренасянето на първите домати на Стария континент. Вероятно знаете град Неапол е мястото, където се заражда създаването на италианската пица. Класическата първа пица, наречена „Маргарита” – Pizza Margherita, е кръстена на жената на крал Умберто I. Именно това е била любимата храна на фамилията. Така се заражда рецептата за пицата – тесто, домати и кашкавал. Древните римляни също могат да бъдат назовани като създадели на днешната пица. Те са приготвяли и консумирали кръгъл хляб с различни подправки и билки. Тази своеобразна ранна пица е била храната на бедняците.

И до ден днешен, всеки пътешественик, който се озове в Италия, задължително трябва да опита пиците в Неапол. Това е традиционно ястие за цяла Италия и всички италианци по света.

Поради големият интерес към пицата, ресторантите наречени „пицарии” са вече отдавна познати и у нас. Рецептите се развиват с различни добавки и получаване на нови названия. Веднъж едни италианец, попаднал у нас, ми каза че това е най-вкусната храна и така си обяснява множеството пицарии в столицата.

С настъпването на всякакви култури и движения, последните години вече може да се приготви пица, в която тестото да бъде заместено с блат от картофи или карфиол. Тези рецепти са подходящи за вегани и хора, опитвайки се да водят здравословен начин на живот.

Видове пица

Проследявайки световната истоия на пицата, днес сме свидетели на разнообразието от тесто, което е замесено за пица. То бива тънко, дебело, средно, всичко според избора и предпочитанието на клиента. При класическите пицарии, тестото се замесва пред очите на клиентите. Класическата пица се пече на пещ и ароматът на пицата се носи из целият ресторант. Как да не си се прияде?

Какво по-хубаво от това да си поръчаш голяма пица, когато сте се събрали приятели, предпочели в домашна обстановка да се забавлявате? Винаги е вкусно и приятно, нали?

Материалът е предоставен от Pizza Restaurant Rustic: www.rustic.ie

 

Вашият коментар