Изграждането на стратегия за дигитален маркетинг

Изграждането на стратегия за дигитален маркетинг и неговите ключови стъпки

Изграждането на стратегия за дигитален маркетинг. В технологично време като 21ви век, дигиталният маркетинг не само не може да се избегне, а и не трябва. Имайки предвид колко възможности за достигане до потенциални клиенти предлага. Изготвянето на стратегия може да бъде един изключително сложен и стресиращ процес.

В тази статия целим да ви дадем пример за няколко ключови стъпки за изграждането на такава, без да си блъскате главата, чудейки се откъде да започнете.

Стъпки за изготвяне на стратегия за дигитален маркетинг

  1. Ясни цели

На първо място е добре да идентифицирате какво искате да постигнете. Трябва да имате ясно изразени цели, които да бъдат последвани от специфични стъпки и план на действие.

  1. Етапи на дигиталната продажба

След това трябва да помислите за различните етапи от една продажба и хората, които се намират във всеки един от тях. Етапът на откритие, в който човек за първи път попада на вашата марка. Етапът на проучване или обмисляне, в който той или тя започват да разглеждат продуктите или услугите ви. Както и тези на конкуренцията. Етапът на покупката, където хората се превръщат във ваши потребители. И етапът на лоялност, в която започват да се застъпват за вашия бранд. Стратегията за дигитален маркетинг трябва да бъде изградена спрямо хората от всички етапи, тъй като те имат различен начин на мислене.

  1. Детайлно определение на аудиторията

Тук идеята е да се изясни възможно най-ясно и в детайли фиктивния образ на вашия идеален клиент. И не просто да ви е паднало от небето, а да базирате това описание на реални проучвания, с помощта на платформи като Google Ads или Facebook, с помощта на които ясно може да разгледате поведението на отделни потребители с различни профили.

Тази стъпка е изключително важна, тъй като, без да познавате аудиторията си, няма как да изградите работеща за бизнеса ви стратегия за дигитален маркетинг. Трябва да познавате проблемите им, поведението им, както и платформите и каналите, които използват най-често.

  1. Платформи

За да идентифицирате кои платени или органични методи да използвате, за кои хора от кои етапи на продажбата, трябва да проучите всички възможни казуси и ситуации, в които те може да се намират.

  1. Специфични стъпки

Тези поведения на потребителите, ще ви дадат и по-добро знание, така че да можете да идентифицирате специфични тактики. Те ще са най-ефективни във вашата стратегия. Пример за това биха били магнити за потребители или споделяне на публикации от различни инфлуенсъри.

  1. Автоматизация и персонализация

Различни плъгини в днешно време правят възможно персонализираното таргетиране на хората спрямо действията, които предприемат на сайта ви. Например, може да им се прати имейл с подобни продукти, на тези, които са гледали.

  1. Преглеждане за проблеми в стратегията

Не е достатъчно просто да направите стратегия. Много е важно да следите метриките за резултати от Google Analytics, Facebook, Instragram или други подобни платформи. Така че да поправяте или допълвате, където ви показват, че не губите вниманието на потребителя.

Изграждането на ясни цели, план, идея за идеалния клиент

Специфични стъпки като част от стратегията за дигиталния ви маркетинг биха ви спестили не само главоблъсканици, но и много средства в бъдеще. Заслужава си да инвестирате малко време в това в началото, за да не губите такова в последствие.

Вашият коментар