Егейското крайбрежие на Турция

На Егейското крайбрежие на Турция климатът е по-сух, инфраструктурата е по-компактна

В списъка на най-известните курорти в Егейското крайбрежие на Турция – Мармарис с европейското си настроение, Фетие на мястото на древното пристанище, Бодрум – раят за купонджиите и Кушадасъ с провинциалния си чар.

Прокарани екскурзионни пътеки – Ефес, Троя, Асос, Милет и други градове от историческите книги.

Самите турци предпочитат да се отпуснат за почивка на брега на Черно море. Тук е красивата природа и древните пристанища, някои от които са по-стари от египетските пирамиди. Трабзон е град на храмове от различни деноминации, архитектурата на Сафранболу е защитена от ЮНЕСКО.

Кападокия е известен с многостепенните скални манастири и други емблематични християнски храмове. Най-ярки впечатления ще получите от екскурзии в долината Гьореме, Невшехир, Ургюп и Ихлара.

Климатът на Турция в различните региони се различава много забележимо.

В Истанбул е умерено, средната температура през зимата е +4 ° C, през лятото – +27 ° C.

На брега на Анталия преобладаваа средиземноморския климат със средни температури от +9 ° C през зимата и +29 ° C през лятото. Най-доброто време за почивка в ски курортите е от средата на декември до средата на април.

Паричната единица на страната е турската лира (TRY), в 1 лира 100 куруши.

Валутата може да се обменя в хотели, обменни бюра, банки и поща. В обменните бюра е по-удобно: курсът е по-печеливш, а хората са много по-малко. Въпреки това си струва да се има предвид, че само банки издават сертификати за обмяна, които могат да бъдат необходими на митниците. Можете също да закупите местна валута в пощенските станции с РТТ знаци: обменният курс е винаги изгоден там, но може да няма големи суми в брой.

В курортите обменните бюра работят ежедневно, а в останалите райони събота и неделя са почивни дни. Повечето банки са отворени от 8:30 до 17:30 с обедна почивка, но не трябва да идвате вечер: половин час преди края на работния ден, те могат да откажат да обменят валута.

Доларите и еврото се приемат почти навсякъде, а цените в чуждестранна валута могат дори да бъдат малко по-ниски, отколкото в турски лири. Кредитните карти са приемливи за плащане, има банкомати на всяка крачка. Няма да има проблеми със собствениците на пътни карти: те се осребряват навсякъде в големите градове.

Турските хотели са огромна и много разнообразна тема: при избора на дестинация за Вашата почивка в Турция, винаги трябва да обмисляте конкретни възможности, а не да разчитате само на броя на „звездите“ на фасадата. Две „четворки“ хотели, разположени на разстояние от 200 м, могат да се различават драстично един от друг.

Вашият коментар