Егейското крайбрежие на Турция

На Егейското крайбрежие на Турция климатът е по-сух, инфраструктурата е по-компактна

В списъка на най-известните курорти в Егейското крайбрежие на Турция – Мармарис с европейското си настроение, Фетие на мястото на древното пристанище, Бодрум – раят за купонджиите и Кушадасъ с провинциалния си чар.

Прокарани екскурзионни пътеки – Ефес, Троя, Асос, Милет и други градове от историческите книги.

Самите турци предпочитат да се отпуснат за почивка на брега на Черно море. Тук е красивата природа и древните пристанища, някои от които са по-стари от египетските пирамиди. Трабзон е град на храмове от различни деноминации, архитектурата на Сафранболу е защитена от ЮНЕСКО.

Кападокия е известен с многостепенните скални манастири и други емблематични християнски храмове. Най-ярки впечатления ще получите от екскурзии в долината Гьореме, Невшехир, Ургюп и Ихлара.

Климатът на Турция в различните региони се различава много забележимо.

В Истанбул е умерено, средната температура през зимата е +4 ° C, през лятото – +27 ° C.

На брега на Анталия преобладаваа средиземноморския климат със средни температури от +9 ° C през зимата и +29 ° C през лятото. Най-доброто време за почивка в ски курортите е от средата на декември до средата на април.

Паричната единица на страната е турската лира (TRY), в 1 лира 100 куруши.

Валутата може да се обменя в хотели, обменни бюра, банки и поща. В обменните бюра е по-удобно: курсът е по-печеливш, а хората са много по-малко. Въпреки това си струва да се има предвид, че само банки издават сертификати за обмяна, които могат да бъдат необходими на митниците. Можете също да закупите местна валута в пощенските станции с РТТ знаци: обменният курс е винаги изгоден там, но може да няма големи суми в брой.

В курортите обменните бюра работят ежедневно, а в останалите райони събота и неделя са почивни дни. Повечето банки са отворени от 8:30 до 17:30 с обедна почивка, но не трябва да идвате вечер: половин час преди края на работния ден, те могат да откажат да обменят валута.

Доларите и еврото се приемат почти навсякъде, а цените в чуждестранна валута могат дори да бъдат малко по-ниски, отколкото в турски лири. Кредитните карти са приемливи за плащане, има банкомати на всяка крачка. Няма да има проблеми със собствениците на пътни карти: те се осребряват навсякъде в големите градове.

Турските хотели са огромна и много разнообразна тема: при избора на дестинация за Вашата почивка в Турция, винаги трябва да обмисляте конкретни възможности, а не да разчитате само на броя на „звездите“ на фасадата. Две „четворки“ хотели, разположени на разстояние от 200 м, могат да се различават драстично един от друг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *