Вискозитет на маслото за бензинов двигател

Основното изискване за този параметър е стабилното ниво, независимо от температурата и рязката му промяна. Трудно е да се постигне такъв резултат, поради което този елемент може да бъде разделен на още 2: лятно масло и зимно. Препоръчва се да се използва само определен тип през определен сезон.

В зависимост от нивото на замръзване, смазочните материали се разпределят в още шест групи (за 0 градуса, -5, -10, -15, -20, -25). Също така смазочните материали се разделят в зависимост от нивото на повишаване на температурата (за 20, 30, 40, 50, 60 градуса).

Има смазки, подходящи за специфичния температурен диапазон, посочен на опаковката. Изборът на продукта според температурата на околната среда, ще осигури отлични характеристики на двигателя и дълъг експлоатационен живот.

Класификация на бензинови двигателни масла API

Диференцирането на маслата зависи от условията на работа на машината. Съответните обозначения са „S“ и „C“. Първият се използва само за двигатели, които използват бензин, а вторият за дизелови двигатели и селскостопанска техника. Показателите са разделени на 9 вида с повишаване на нивото на качество.

Най-добрите смазочни материали за бензин са с етикет SM или SN. Те са пренасочени за добра работа на високоскоростни двигатели, те се характеризират с намалени изпарения, което намалява нивото на консумация на смазочни материали и удължава живота на механичните части.

Универсалните смазочни материали също са предназначени за бензинови и дизелови двигатели и са маркирани SF / CC, SG. Макар и подходящ за всеки двигател, но все пак това не е най-добрият вариант.

API SN клас – параметърът е въведен през 2010 г. Този стандарт трябва да отговаря на приложимите изисквания за екологични услуги. Той е съвместим със съвременните системи за пречистване на отработените газове и разширява работата на бензиновите двигатели.

Класът API SJ се използва за автомобили с годината на производство от 1996 г. Той не отговаря на екологичните стандарти, но още се търси.

Енергоспестяването е маркирано с ЕС и осигурява икономия на гориво най-малко 1-2%.

ILSAC класификация

Въведена е от Международния комитет по стандартизация. Има три отличия за смазочни материали – GF-1, GF-2, GF-3 за двигатели на леки автомобили, използващи бензин като гориво.

Класът GF-3 е предназначен за автомобили от ново поколение и включва енергоспестяващи функции.

Прочетете повече информация за масло на бензинов двигател в сайта на Autotron.

Вашият коментар