Ваканционно селище Ива

Ваканционно селище Ива се намира в западната част на планина Родопи, на 49 км от гр. Велинград и на 4 км. от гр. Сърница. Ваканционното селище е разположено на самият бряг на язовир Доспат на 1200 м. надморска височина и площ 13 000 м2.

Комплексът разполага с малък хотел с 8 стаи и един апартамент, 9 функционални, като архитектура и обзавеждане бунгала,  6 луксозно обзаведени вили,  в непосредствена близост до язовира.

За улеснение на клиентите разполагаме с ресторант, механа, барбекю, а в хотела имаме сауна и фитнес.

Самото курортно селище е разположено на място с богато историческо минало още от древността.

На терасата бе открита ранна християнска базилика, датираща от ІV – VІ век след Христа, както и некропол. В гробовете около източната част са намерени глинени съдове, предимно местно производство, изпълнени в традицията на античността.

Риболов в язовир Доспат

Ваканционно селище „Ива“ дава възможност на любителите на риболова. Това може да стане както от брега, така и с някоя от специално оборудваните риболовни лодки. Водите на язовир Доспат се отличават с голямо многообразие от сладководна риба с впечатляващи размери – костур, шаран, клей, червеноперка, местна и американска пъстърва. Наблизо се намират и язовирите Въча, Беглика, Батак и Широка поляна.

Почивката във Ваканционно селище „Ива“ е подходяща за любителите на природата. От тук те могат да си организират туристически излети сред уникалната планина на Орфей. Някои от най-интересните маршрути включват вр.Беслет (1938 м) , от който се открива прекрасна гледка към цялата Доспатска равнина с яз. Доспат, а също и към голяма част от Пирин планина . Други забележителности са скалния феномен Каялитски скали и Каялитски връх (1748 м). От върховете Черновръх, Малка сютка и Голяма сютка( 2186 м.) може да се насладите на панорамните картини на язовир Батак, част от Горно-тракийската низина, силуетите на Средна гора и Стара планина. На запад се вижда Рила с връх Мусала, а на югозапад – Пирин. Незабравимо изживяване за туристите е маршрутът Сърница – вр. Гарваня ( 1716 м) – м. Люнгори – яз. Широка поляна. Друг маршрут от гр. Сърница до гр. Доспат, с дължина 18 км, дава възможност да се върви по брега на язовира, откъдето се откриват част от красотите на планината. Любителите на морски деликатеси, могат да посетят гръцкия гр. Кавала, отстоящ на 180 км от Сърница.

Ваканционното селище се явява изходен пункт за излети към различни близки туристически маршрути като „Стената”, „Чарджика” и „Ледената дупка”.

Триградското ждрело и пещерите Ягодинска и Дяволското гърло са само част от предизвикателствата, към които туристите могат да се насочат. Там те могат да се насладят на невероятната родопска красота и да изживеят незабравими моменти при срещата си с подземните чудеса, сътворени от уникалната природа.

Природни дадености на Западни Родопи

Ваканционно селище „Ива“ е разположено във високопланинските райони на Западните Родопи, сред преобладаващи иглолистни дървесни видове – бял бор, смърч, бяла мура и др. По планинските поляни наоколо растат горски плодове, лечебни растения, билки, цветя и гъби – манатарка, пачи крак, печурка и др.

С девствената си природа Родопите дават прекрасни възможности за любителите на off road. Ако автомобилите 4х4 са ваша страст, това е мястото където може да проверите техните възможности. Пресечена планинска местност около почивната база, с трудно достъпни живописни кътчета, е истинско предизвикателство за ценителите и любителите на екстремния спорт. Повярвайте – заслужава си адреналина!

Ваканционно селище „Ива“ предлага различни възможностите за спорт на своите посетители. Тук можете да практикувате различни водни спортове – сърф, ветроходство, гребане и водни ски. На особена почит е колоезденето. Любителите на велосипедите могат да се насладят на любимия си спорт сред красивата дива природа на Родопи планина.

Със своето великолепно разположение и природни дадености, както и създадените от нас условия за прекарване във ваканционно селище „Ива“ може да се почива през всички сезони.

Вашият коментар