SEO Linkbuilding: Tипове, стратегия и съвети

SEO Linkbuilding. Изграждането на връзки е важен фактор за класиране на SEO (оптимизация за търсачки) откакто Лари Пейдж и Сергей Брин създадоха търсачката на Google още в средата на 90-те години. PageRank, алгоритъм, който управлява ранните алгоритми на търсачките в Google и все още се използва днес, до голяма степен се основава на идеята, че връзките между уеб страниците служат като важни сигнали за класиране.

Връзките съобщават на търсачките, че страниците са важни, подходящи и предполагат връзки между две страници. Не е чудно, че изпълняват критична функция в класирането на уебсайтовете в търсачките.

Знаейки ролята на връзките към цялостния процес на SEO, може да се чудите как да предприемете SEO изграждане на връзки за страниците на вашия уебсайт. В тази статия ще покрием различните типове връзки, как работят и начините, по които можете да започнете да използвате връзките, за да подобрите позицията си в търсенето.

SEO Linkbuilding. Видове SEO връзки

Когато говорим за оптимизация за търсачки, има три типа връзки, които имат най-голямо значение, включително:

  • Вътрешни връзки
  • Входящи връзки
  • Външни връзки

Вътрешните връзки са връзки, които съществуват само между страници на вашия собствен уебсайт. Например, връзка от website.com към website.com/blog е вътрешна връзка, защото не напуска домейна на вашия уебсайт.

Входящите връзки, известни също като препратки, са връзки, които идват във вашия уебсайт от уебсайт, различен от вашия. Уебсайтовете на трети страни често се свързват с други сайтове, за да подкрепят съдържанието си с допълнителна информация. Например, ако Apple.com се свърже с някоя от вашите статии на своя сайт, това ще бъде входяща връзка за вашия уебсайт (и ценна при това, тъй като Apple.com има висок авторитет в домейна).

От всички видове SEO връзки, входящите връзки са най-ценните и най-трудни за получаване. Това е така, защото нямате контрол върху това кои уебсайтове решават да поставят връзки към вашия уебсайт. Когато го направят, това се превръща във важен сигнал за класиране за търсачките, които се опитват да разберат за какво са страниците на вашия уебсайт и колко важни са те.