7 съвета за поддръжка на плъзгащи се врати

Повече за поддръжка на плъзгащи се врати.Плъзгащите се дворни врати са страхотна характеристика за всеки дом. Те отварят жилищни пространства на открито, като същевременно позволяват циркулация на въздуха и естествена светлина. Външните елементи на нашите домове обаче винаги се нуждаят от малко поддръжка и работа, ако искаме да издържат. Подобни проблеми могат да възникнат при плъзгащи се врати за вътрешни дворове, включително дерайлирали врати, запушени и лепкави релси и износени ролки, за да назовем само няколко.

 

Погрижете се за вратата си, за да не залепне

 

Справянето с малки проблеми сега може да предотврати по-сериозни, скъпи проблеми по-късно. Залепващите врати са досадни и ако бъдат игнорирани, само ще се влошат. Бихме искали да споделим с вас някои съвети за превантивна поддръжка, за да поддържате плъзгащите се дворни врати безпроблемно.

  1. Почистете стъклото

Нищо не е по-удовлетворяващо от това да имате чисти, блестящи прозорци. С малко препарат за почистване на прозорци и вестник можете бързо и лесно да премахнете лепкавите отпечатъци от пръсти на децата, общия прах и мръсотия. Можете да намалите натрупването на отпадъци в заобикалящата рамка и пистите, като ги почистите с топла вода и сапун.

  1. Избършете рамката

Както вътрешната, така и външната рамка на вратата могат да се почистват, за да се запази външният й вид и да се предотврати повреда от атмосферни влияния на външното уплътнение на рамката. Трябва само леко да се почисти от прах и след това да се измие с топла сапунена вода. Избягвайте силните химикали, тъй като те могат да повредят покритието на рамките на вашите врати. При плъзгащи се врати с дървена рамка дървото трябва да се лакира отново, когато първоначалният лак започне да избледнява.

    Почистете пистата

Плъзгащите се пътеки във вътрешния двор са силно износени от мръсните обувки на обитателите на дома, трохите на децата и косми от домашни любимци. Но те също са изложени на сезонни температурни крайности и взривени отломки. Всеки месец препоръчваме почистване на ролките и пистите. За да започнете, отстранете прахта и остатъците с прахосмукачка. Избършете мръсотията с топъл, сапунен воден разтвор. Използвайте нож за масло бавно и внимателно, за да почистите жлебовете и труднодостъпните места. Стара четка за зъби върши чудеса за премахване на фина мръсотия от затворени пространства.

  1. Смажете релсите

Вратите няма да залепнат и ще се отварят по-лесно, ако долните релси са смазани. Направете това само ако следите са чисти от прах и отломки. За да почистите старателно и смажете цялата релса, може би е най-добре да премахнете вратите от релсите, ако релсите ви са замърсени или ако имате работа със залепваща врата от известно време.

Алуминиевите плъзгащи се релси не трябва да имат добавено смазване. Смазването може да запуши ролките и да доведе до проблеми. Докато просто пазите мръсотията и отломките от пистите, те трябва да работят добре. Освен това те не ръждясват, така че това също няма да е проблем.

    Сменете износената лайсна

Вашият дом вече няма да бъде защитен от студените температури от износени и чупливи лайстни на вратата. За да замените лепилните ленти, първо отстранете старите ленти, след това почистете повърхността, за да отстраните всякакви замърсявания или остатъци. Следвайте инструкциите на продукта и се уверете, че е прав.

  1. Сменете износените ролки

Може да се наложи ролките да бъдат извадени за допълнителен анализ, ако вратата е стара и упорита. Замърсените ролки могат да бъдат почистени, смажени и след това монтирани отново. Ако обаче ролките на вратата ви са счупени, единственият ви избор е да ги смените. Уверете се, че ролките са правилно позиционирани, след това регулирайте винтовете, докато движението стане гладко.

     Проверете подравняването на панелите на вратите

Неправилното центриране и нестабилното движение могат да бъдат причинени от силни удари, лоша инсталация и злоупотреба с плъзгащата се врата (затръшване). Подравняването на ролките може също да бъде повлияно от натрупани отломки или улегнала основа. За да коригирате това, или отстранете вратата и я подравнете хоризонтално отгоре надолу, или регулирайте ролковите винтове.

Инсталирането на висококачествена плъзгаща се врата от реномирана компания ще доведе до по-дълъг живот на входа към вашия двор, градина или тераса. Затова говорете със специалист в Imperial Windows днес, за да научите повече за инсталирането на комплект плъзгащи се врати за вашия дом.

 

Ако вашите врати не подлежат на ремонт, говорете с нашия специалист днес относно опциите за смяна на плъзгащи се врати, които осигуряват по-добра изолация и издръжливост.