5 храни за подобряване на здравето

5 храни за подобряване на здравето:
„Нека храната бъде твое лекарство и лекарството твоя храна.“ – Хипократ. Храната, освен като източник на енергия е изключително важен източник на микро елементи и огромен брой други полезни съединения. Чрез нея ние си набавяме нужните витамини, минерали, коензими и други, без които поддържането на здрав организъм би било невъзможно. Различните храни имат различно съдържание на тези елементи, като при някой (преработените) те са в много ниски количества.

Храни и хранителен режим

Измежду огромното разнообразие от храни, има такива с най-голяма здравословна полза за човека, като в тази статия ще Ви запознаем с 5 от най-популярните храни за подобряване на здравето.
Яйце – яйцето и в частност яйчният жълтък съдържа пълен спектър от витамини и минерали, както и важни есенциални мазнини и протеин без които поддържането на здравия организъм не е възможно. Консумирайте 1-3 цели яйца на ден. Спанак – спанакът е много богат на желязо и магнезии, както и на полезни фибри които спомагат за по-доброто храносмилане. Магнезият отговаря за протичането на над 300 ензимни реакции в организма, а често набавянето му се оказва предизвикателство. Съществуват и хранителни добавки, които компенсират липсата на спанак в магазините в зимните месеци.

Морски дарове – морските дарове, като миди, стриди, калмари и други са чудесен източник на цинк, който е ключов минерал за поддържането на добро здраве и е много важен за правилното функциониране на репродуктивната система при мъжа. Консумирайте 1-3 пъти седмично морски дарове.
Кисело мляко – изключително богата на калции и полезни пробиотични бактерии, тази традиоционна храна има важно място в менюто ни. Консумирайте 1 кофичка пълномаслено кисело мляко всеки ден.

Овесени ядки – овесените ядки от край време са основна храна на хората, които се стремят към по-добро здраве. Овесените ядки, освен изключителен източник на енергия с балансирано съдържание на макро нутриенти, съдържат и голямо количество витамини, минерали и фибри, които помагат за поддържането на здрав и тонизиран организъм. Консумирайте овесени ядки всеки ден, като предварително ги накисвате преди това за период от 8-12 часа.

Вашият коментар