Устройство на септична яма

Устройство и тип на септичните ями

Всички септични ями, които се продават, могат да бъдат класифицирани по няколко параметъра: по материала, използван при производството, по метода на почистване, по метода на инсталиране на контейнера, по местоположението на резервоара. Предлагаме да разгледаме всеки от тези видове по-подробно. Септичните ями за канализация се различават по устройство и могат да бъдат направени от няколко вида материали:

  • от фибростъкло;
  • от метал;
  • от стоманобетон;
  • от тухла.

Всеки от материалите има своите отличителни предимства и недостатъци. Ето защо, преди да закупите система, е препоръчително предварително да се консултирате със специалист, който ще ви помогне да изберете устройство, което отговаря на вашите изисквания и финансови възможности.

Септични ями според вида материал

Най-предпочитаните днес са септичните ями, изработени от фибростъкло – те са издръжливи, практични, имат дълъг експлоатационен живот. В допълнение, фибростъкло не се влошава под въздействието на влага и температури, издържа на въздействието на химически съединения.

Според метода на почистване системите са разделени на следните видове:

  • Контейнери за съхранение (измивка). Те представляват резервоари с различни размери, в които се натрупват отпадъци. Отпадъчните води се отстраняват със специално оборудване.
  • Наземни филтриращи устройства. Резервоарът се състои от няколко камери. При първия се натрупват отпадъци, където се сортират според структурата си. След това частично пречистената течност преминава в следващата камера, където се пречиства чрез действието на специални бактерии. Половин пречистените отпадъчни води преминават крайната филтрация директно през земята, след което отиват в почвата.
  • Системи с биоремедиация. Септичната яма, подобно на предишния тип, се състои от няколко отдела. В първия раздел отпадъчните води се разделят на течни и твърди вещества в зависимост от тяхната структура. Във втората камера течността се филтрира от микроорганизми, чиято работа се поддържа от специален аератор. След това дренажите се обработват с химически съединения, които помагат за пречистването на течността, след което чистата вода се отстранява от системата.
Според метода на монтаж резервоарите за отпадъци се разделят на вертикални и хоризонтални

Първият е обемен резервоар, в горната част на който има люк. Този тип изисква изпълнението на яма с голяма дълбочина, но малка площ. Хоризонталните септични ями външно приличат на голямо казанче с няколко люка. Инсталирането им ще изисква изкопаване на по-малко дълбока яма, но много по-голяма площ.