Суперхрани, които да включите в менюто си

Суперхраните са храни , които се намират в естествен вид в природата и са с изключително висока хранителна стойност. Те ви дават разнообразна комбинация от необичайно високи количества витамини, минерали, аминокиселини, диетични фибри, полезни мазнини, антиоксиданти и хранителни фитонутриенти като полифеноли. Ето накои супер храни, които е добре да консумираме:

Рожков

Рожков като супер храна е изсушен рожков на прах. Има вкус на какао, но не съдържа психотропни вещества – кофеин и теобромин, така че хората с високо кръвно могат да го използват. Рожковът не е противопоказан и за диабетици – въпреки сладкия вкус, той не предизвиква скокове на инсулина в кръвта. Добавяме рожков към бонбони и правим шоколадови пръчици без добавена захар.

Мескит – храни от сушените плодове на дърво

Тази супер храна е прах от сушените плодове на дървото Algorroba от семейство Бобови. Мескитът има деликатен карамелено-орехов сладък вкус и в същото време нисък гликемичен индекс – 25. Съдържа калий, цинк, калций, желязо, сяра и магнезий в големи количества. Правим от него бонбонена глазура и я добавяме към шоколадовите пръчици, за да станат по-сладки.

Кокосова захар

Кокосовата захар е най-добрата алтернатива на рафинираната бяла захар от насипни захари. Тази супер храна е с високо съдържание на хранителни вещества и е с най-нисък гликемичен индекс от 35. Има високо съдържание на микроелементи (калций, магнезий, желязо, калий, натрий) и витамини (витамин С, витамини от група В).

От редките съединения кокосовата захар съдържа инозитол (витамин В8), който възстановява здравето на нервната система.