Свойствата на строителните материали

Свойствата на строителните материали

Строителните материали се избират в зависимост от условията, в които ще се експлоатира сградата. Общо се разграничават четири основни групи свойства:

Физически: плътност, порьозност, топлопроводимост, влажност.

Механична: максимална якост при механично напрежение, пластичност, твърдост.

Технологични: топлоустойчивост, обработваемост, скорост на сушене.

 

Как се класифицират строителните материали по предназначение

 

Класификацията на строителните материали по предназначение предвижда 8 групи:

-стягащи вещества: цимент, вар, гипс;

-материали за изграждане на стени – естествен камък, гипс или бетонни блокове, стоманобетонни панели, различни видове тухли;

-довършителни материали: керамика, гипс, цимент, полимер или естествен (естествен камък);

-строителни материали за звукоизолация и топлоизолация – на основата на полимери, силикати, минерални влакна, гипсови влакна или стъкло;

-покривни и хидроизолационни покрития: шисти и керемиди, покрития на основата на полимери, битум, азбесто-циментова смес;

-съединения и продукти за запечатване – уплътнения или мастици;

-бетонни инертни материали от изкуствен и естествен произход – чакъл или порести скали;

-тръби, водопроводни аксесоари, парче предмети за извършване на санитарни работи – са изработени от стоманобетон, азбестоцимент, полимери, стъкло, метал, порцелан и керамика.

Използвайки класификацията на строителните материали, можете да намерите опция, която ще бъде оптимална при дадени конкретни условия или да определите тяхната взаимозаменяемост.

Разбира се, всеки човек в живота си ще трябва да се справи с такова понятие като „строителни материали“. Именно с тяхна помощ се развива развитието на човечеството, започвайки от обикновена тухлена къща и завършвайки с космическа совалка, която излита от нос Канаверал. Повечето неща, които ни заобикалят в живота, се правят именно чрез тяхното използване.

Можете да закупите всички видове строителни материали при нас.

Предлагат се широка гама и високо качество.

Разновидности на строителни материали

На първо място, строителните материали са разделени на две групи:

-Естествени.

-На Парче (сурово)

Както подсказва името, естествените строителни материали могат да се намерят готови в околната среда и след това да се добиват. Те включват: дърво, камък, тухла, глина, пясък и т.н. Този списък може да бъде продължен много дълго време.

Парче строителни материали (суровини) се появяват с индустриалното развитие на човечеството. Заедно с индустриалната революция, състояла се преди няколко века, човечеството успя да използва материали като стомана, бетон, стъкло или пластмаса. Технологията за производство на суровини се подобри с течение на времето, което доведе до нови, като стоманобетон или металопластика.