Ползите от витамин D

С повишен риск за правилно усвояване на витамин D са хората с чернодробни и бъбречни заболявания, цьолиакия, малабсорбция, болест на Крон, диабет тип 2. При тези хора се влошава усвояването на витамин D от храната, което в комбинация с други фактори води до хиповитаминоза (недостатъчен прием на витамини с храната).

Ползите от витамин D, значението му за поддържане на нормален живот трудно могат да бъдат надценени.

Употребата на холекалциферол е несъмнено в полза на;

  • здрави зъби;
  • здрава костна система;
  • профилактика на рахит при малки деца и остеопороза при възрастни;
  • намаляване на риска от фрактури и наранявания на костите;
  • поддържане на имунитета;
  • нормално клетъчно делене (регенерация);
  • защита срещу заболявания на сърцето и кръвоносните съдове; поддържане на здрава кожа и коса; добър метаболизъм.

Проучванията показват, че намалява риска от развитие на някои видове рак.

По-специално става дума за злокачествени тумори на дебелото черво при мъжете и рак на гърдата при жените. Друго от полезните му свойства е способността да намалява автоимунните реакции и по този начин да намалява рисковете от диабет тип 1, ревматоиден артрит и множествена склероза.

Трябва да се отбележи, че неговото значение за организма не могат да се разглеждат без връзката му с други витамини и минерали.

На първо място, това е калций, за чието усвояване и стабилизиране е необходим. При липса на витамин D се намалява способността на организма да усвоява калция.

За здрава костна система витамин D

За поддържането на здрава костна тъкан са отговорни и магнезият, цинкът и витамин К. В организма те се свързват с витамин D, така че неговият дефицит нарушава баланса на тези компоненти, а липсата им води до намаляване на усвояването на холекалциферол.

Друг важен компонент е витамин А, който влиза в тялото под формата на бета-каротин и ретинол. Подобно на витамин D, той е мастноразтворимо съединение. При липса на витамин А се нарушава метаболизма. Следователно холекалциферолът не може да изпълнява функциите си. От това следва, че той пряко или косвено засяга всички органи и системи, участва в жизнените процеси.