Още за видовете тунинговане

Още за видовете тунинговане. Тунингът на окачването е дейност, насочена към намаляване на накланянето на автомобила при завиване, намаляване на накланянето на каросерията при високи скорости, постигане на по-голяма стабилност, подобряване на сцеплението с колелата и позволяване на водача да контролира по-добре автомобила. Всичко това се постига чрез монтиране на по-твърди пружини, амортисьори, носачи, монтиране или подмяна на стабилизиращи щанги, подмяна на рамената на окачването.

Още за видовете тунинговане

Тунинг на спирачките – това е преработка на предни или задни спирачки, настройка на спирачните апарати, инсталиране на по-ефективни спирачни накладки и вентилирани такива. Основната цел на всички дейности е увеличаване на спирачната скорост и намаляване на спирачния път. По правило настройката на спирачната система предшества настройката на двигателя, тъй като производителите включват стандартни показатели в изчисленията.

Тунинг на салона – това е както възстановяване или промяна на интериорни елементи, така и замяна с по-модерни. Редизайн на интериора – смяна на цвят, конструктивни елементи, технически компоненти. А също и добавянето на интериора с различни функции – отопляеми седалки, отопляем волан, осветление и много други.

Външен тунинг

Това са външни промени в автомобила, независимо дали става въпрос за подобряване на аеродинамичните характеристики. Чрез инсталиране на по-леки огледала или понижаване на центъра на тежестта. Или за уникален външен вид на автомобила, който се постига чрез инсталиране на бодикитове.

Чип тунинг – това е настройката на програмите на блока за управление на двигателя на автомобила за промяна на определени характеристики – увеличаване на мощността, намаляване на разхода на гориво и др.

Производителите осигуряват значително повече мощност на двигателя, отколкото е налична за използване. И има редица причини за това – адаптиране към екологичните стандарти, оптимизиране на разхода на гориво или дори умишлено подценяване на мощността за разширяване на моделната гама. Всички тези ограничения са заложени на програмно ниво или изискват малки подобрения.

Тунингът на автомобил (англ. Tuning – настройка, настройка) е много широко съкращение, което в същото време означава само едно единствено нещо – промяна или подобряване на много части на автомобил, може да бъде като технически компоненти – като двигател, трансмисия, шаси.