Необходимостта от IV терапия

Необходимостта от IV терапия

Интравенозната (IV) терапия е често срещана процедура, като над 90% от хоспитализираните пациенти получават IV като част от грижата. IV терапията е доставяне на течности, кръв или лекарства директно в системата на пациента през вените – което прави IV терапията невероятно ефективна за пациенти с нужда от бързо доставяне на лекарства или други IV течности.

 

Необходимостта от IV терапия . Няколко причини, поради които може да ви е необходима IV, включват:

  1. Дехидратация
  2. Хирургия
  3. Недохранване или заместване на хранителни вещества
  4. Администрация за лекарства
  5. Спешен случай Ситуации

 

IV терапия за дехидратация

Приблизително 60% от човешкото тяло се състои от вода. Ние рутинно губим вода, когато дишаме, изпотяваме се, уринираме или се упражняваме физически. Фактори като прекарване на време на открито, високи температури, пиене на алкохол или спортуване ни карат да губим повече вода, увеличавайки риска от дехидратация.

Симптоми на дехидратация

Първият и най-лесно усещащ се симптом на дехидратация е жаждата. Ако дехидратацията продължи без контрамерки, тялото започва да компенсира загубата на течност чрез увеличаване на сърдечната честота и кръвното налягане, за да поддържа адекватен приток на кръв към органите.

 

Честите симптоми на дехидратация включват:

o             Суха или лепкава уста

o             Намалено или липсва отделяне на урина

o             Слабост

o             Замайване

o             Концентрирана, тъмно оцветена урина

o             Кожа, която не се отскача бързо при прищипване

o             Главоболие

 

Наличие на IV по време на хирургия

Всяка година милиони доставчици на здравни услуги извършват стационарни и амбулаторни хирургични процедури, а интравенозната (IV) терапия е ключов компонент за хирургичните процедури. Лекарите и медицинските сестри използват IV терапия за прилагане на анестезия, лекарства за болка, антибиотици, течности и други жизненоважни течности.

 

По време на операцията, наличието на IV на място позволява на доставчиците да доставят спешни лекарства бързо и ефективно, когато са необходими. IV течностите помагат да се поддържа хидратацията на пациента, нивата на електролита и кръвната захар, докато се подлагат на хирургични процедури. Мед.лица могат също така да прилагат затоплени IV течности директно в кръвния поток на пациента, тъй като е обичайно телесната температура на пациента да намалява бавно, докато той или тя е седатирана. Анестезиологичният персонал използва IV за вливане на необходимите лекарства, за да поддържа пациента заспал и в безопасност по време на процедурата.

 

IV терапия за недохранване

Частичното парентерално хранене и общото парентерално хранене (TPN) са методи за хранене, които осигуряват някои или всички дневни хранителни нужди на пациента чрез IV. Парентералното хранене може да помогне на пациенти, които не са в състояние да отговорят на хранителните си нужди само чрез перорален прием, това включва пациенти, които нямат правилно функциониращ стомашно-чревен тракт или имат нарушения, изискващи пълна почивка на червата, включително синдром на късото черво.

 

Приложение на медикаменти чрез IV терапия

Повечето пъти лекарствата на пациента могат да се приемат през устата или локално. В някои ситуации най-добрият или единствен път е през вената. IV приложение би било предпочитаният начин за много режими на химиотерапия, кръвопреливане на кръвни продукти, антибиотична / противогъбична терапия, изискващи по-мощни средства, отколкото могат да се прилагат през устата и др. Тези инфузии могат да се извършват в болница, в амбулаторни условия или в У дома.

 

IV терапия за спешни медикаменти

В спешни ситуации е необходимо незабавно прилагане на IV терапия за борба с тежките състояния на пациента. Някои ситуации, при които пациентът може да получи спешни лекарства, кръв или течности чрез интравенозна терапия, включват:

o             Сърдечен удар

o             Удар

o             Травма

o             Прекомерно кървене или загуба на течности

o             Предозиране

o             Отравяне

o             Анафилаксия, която е тежка алергична реакция

o             Седация за прилагане на спешно лечение