Натуралната козметика скъпа ли е?

Натуралната козметика скъпа ли е? Има слух, че натуралната козметика струва повече от конвенционалната маркова козметика. Да, някои утвърдени марки натурална козметика имат своята цена. Но сега по-големите дрогерии предлагат собствени натурални козметични линии на достъпни цени.

Натуралната козметика скъпа ли е?

Обикновените козметични продукти съдържат съставки, като фталати, оксибензон или парабени. Тези съставки са на нефтена основа, което по никакъв начин не е безопасно за нашето здраве. Натуралната козметика съдържа предимно минерали, натурални и органични растителни екстракти, продукти от микроорганизми или вещества получени от тези източници. Свойствата на тези сложни смеси, като тези от растителни екстракти и масла, естествено помагат за защита, подхранване и хидратиране на кожата.

Когато подхождаме към екологията, козметиката излиза евтина

Много съставки на петролна основа, често използвани в конвенционалната козметика, изискват обширен добив. Случаят с нефта, алуминия или оловото, което застрашава почвите и представлява заплаха за местообитанията на дивата природа. За разлика от нефтохимичните вещества, естествените и органичните произхождат най-вече от отглеждането на растения и цветя, чиито екстракти се използват в козметичното производство.

Използването на разнообразна гама от естествени и органични суровини изисква биоразнообразието на местообитанията на дивата флора и фауна да бъде защитено. Както и да се запази устойчиво производство на различни растителни и цветни видове. Методи като биологично земеделие и биодинамично земеделие. Те получават съставките си директно от собствените си градини, гарантират по-устойчиво набавяне и допринасят за запазването на биологичното разнообразие.

Много повече от просто козметика

Марките за натурална и органична красота често са малки и средни предприятия, чието производство се извършва предимно на местно, регионално или национално равнище. Едно по-местно производство може да допринесе за по-устойчиви и потенциално по-къси вериги на доставки, както и за по-личен, автентичен образ на марката.