Модели уреди за миене на подове

По-бюджетните уреди за миене на подове – PowerPro Aqua (например моделът FC6404) и усъвършенстваният Aqua Plus, чиито модели са подобрени (всмукателна дюза от всички страни, до 80 минути живот на батерията, по-мощен двигател), но принципът на работа на дюзата за миене остава същият. Вярно е, че самият той е изработен от антибактериален (със специално покритие) микрофибър.

Модели уреди за миене на подове

Има друго устройство за измиваща вертикална прахосмукачка: чистата вода се подава към ролката на дюзата от първия резервоар, измива пода и веднага се засмуква заедно с мръсотията във втория резервоар. Ролката е вградена в предната част на дюзата, върти се и измива, последвано от засмукване-сушене. Подвижни преносими прахосмукачки в такива модели отсъстват: мястото им се заема от резервоари за вода. Но интензивността на подаването на вода към ролката се регулира от бутон, който ви позволява да контролирате степента на нейната влажност: трябва да се съсредоточите върху вида на покритието. Това решение предпазва повърхностите от намокряне.

Такива уреди за миене на под също мият и прахосмукат едновременно, но … в този ред, колкото и парадоксално да звучи. Ето защо е по-добре да измиете подовете с такова устройство след отстраняване на праха и мръсотията (тоест, първо, не се използва валяк за миене, а турбо четка, ако има такава, или само суха ролка).

Ако такова „едновременно“ измиване с последващо изсмукване се извършва със сух боклук, разпръснат по пода (земя от саксия, котешка тоалетна, люспи, брашно), тогава той ще стане мокър от сух и ще бъде трудно да го премахнете напълно: боклукът ще се размаже частично по пода и по ролката на дюзата. Такива модели имат система за самопочистване на ролката, но тя не е много ефективна, след като влезе в контакт с тежка мръсотия: ще трябва да я изплакнете и изсушите, в противен случай ще има миризма.

Примери за такива прахосмукачки за миене на подове: RemezAir AquaStream, Midea VSS5800, Atvel F16, Lydsto W1.

На какво да обърнем специално внимание при избора на безжична прахосмукачка с вертикална прахосмукачка с функция за мокро почистване?

На първо място, от вида: със салфетка или с валяк

Относно мощността на самата прахосмукачка: колкото повече, толкова по-добре (за тази категория производителите често изобщо не го посочват)

Относно живота на батерията (винаги посочвайте максималното време при минимална мощност).

Има ли турбо уреди за миене на под

Основната дюза разпознава ли типа на повърхността. Или нивото на замърсяване и регулира мощността в зависимост от това (това помага за пестене на батерията)

Сменяема или не батерия, има ли друга, сменяема – това увеличава времето за работа

Обърнете внимание на нюанса: такова леко избърсване с мокро почистване е помощ за осигуряване на ежедневна чистота. Но е по-добре за страдащите от алергия да обърнат внимание на техниката, която използва пара: тя денатурира алергенните протеини.