Методи, които можете да използвате за събуждане интереса на детето към уроци по шах

Провеждане на шахматни битки и уроци по шах между възрастни. Детето, наблюдавайки движенията на фигурите, определено ще иска да участва и да докосне интересни „играчки“. Но този път на хлапето трябва да се обясни, че има реална операция по залавянето на краля. Помолете детето да гледа играта отстрани, докато не е запознат с правилата.

Играта със себе си на един от родителите също ще привлече вниманието на бебето с уроци по шах

След като проявите първото любопитство, можете да запознаете бебето с всяка фигура. Погледнете го, докоснете го. Разкажете за всеки участник в „шахматната битка“ поотделно, като ги наричате по име. Научете детето си как правилно да поставя фигури на дъската.

В невероятна форма предоставете информация за назначаването на фигурите в света на шаха.

Обяснете на детето значението на движението на фигури около игралното поле. За да представите на детето главната цел на шахматната битка е да защитите своя крал, да унищожите вражеските воини и да плените нечий друг майстор в плен. В същото време младият шахматист трябва ясно да разбере, че фигурите се различават по цвят, външни характеристики и различни посоки на движение на дъската.

Можете да намерите и карикатури по темата, където правилата и характеристиките на играта са представени в достъпен формат. Това ще ви накара да искате да играете истински с истински враг.

Препоръчително е да посетите заедно шахматен клуб, където детето ще види своите връстници и по-възрастни другари, които са страстни за шаха.

Нашият магазин разполага с огромен избор от шах.

Няколко задължителни правила, които е крайно нежелателно да се нарушават:

  • по време на играта трябва да се демонстрира положително настроение, без повишаване на тона, агресия, омраза и кавги;
  • се отнася внимателно към шахматната дъска и фигурите;
  • в процеса на учене да хвалите, насърчавайте детето за всяко малко нещо;
  • небрежно шегуване, коментиране на способностите на ученика е неприемливо.

Негативизмът, крясъците, принудата ще убият завинаги желанието на детето да учи каквото и да било.