Колко пари ще получа за кола за скрап?

Какво е кола за скрап?

Кола за скрап е излязла от употреба, стара или повредена кола, която е настроена за обработка от лицензирана фирма за рециклиране на метали. Обикновено коли за скрап са били на пътя повече от 15, 20 или повече години и имат голям пробег с каросерия и механични повреди. Като общо правило превозното средство за скрап си струва материала, от който е направено.

Поради своите компоненти, някои по-стари автомобили с малък пробег имат по-висока стойност. Разгледайте нашия незабавен калкулатор на стойност и разберете колко струва вашият кола за скрап близо до вас. Ако имате превозно средство, което вече не е годно за движение, прочетете, за да разберете как да получите най-много пари и да го продадете удобно.

 

Каква е скрап стойността на моята кола?

Стойност в парични средства за скрап на кола

Цените на кола за скрап обикновено се изчисляват според теглото на превозното средство. Средната стойност за автомобили от среден клас варира между 150 – 300лв. Междувременно стойността на скрап на по-малките превозни средства може да достигне до 100лв.

 

Застрахователните компании обаче ще използват следната формула за изчисляване на стойността на скрап:

Стойност на скрап = Стойност на актива – (Полезен живот в години * Амортизация)

 

Ако се опитвате да получите най-много пари за старата си кола, продажбата й за части вероятно е най-добрият вариант. Някои части на превозното средство могат да ви донесат само няколкостотин долара! Днес, когато средната цена за бракуване на автомобил е рекордно висока, сега е добър момент да получите най-добрата стойност за вашия автомобил. Прочетете, за да разберете дали си струва да дадете колата си за скрап.

 

Как се оценяват колите за скрап?

От гледна точка на строгите цени на скрап, колите може да струват около 200лв (ако се приеме, че колата тежи около 1,3 тона). Въпреки това, ако вашето превозно средство е в доста добро състояние, можете да получите повече пари за него.

 

Има и други фактори, които могат да повишат или понижат стойностите на автомобилния скрап.

  • Марка и модел – Ако марката и моделът на вашето превозно средство са много търсени, тогава очаквайте да получите по-голяма възвръщаемост, като го бракувате, отколкото за по-малко желани превозни средства. Ако вашият автомобил е по-нов модел, тогава неговите компоненти се считат за по-надеждни и следователно струват повече.
  • Местоположение – металният скрап обикновено не се обработва в пункта за скрап, който го купува. Трябва да се транспортира другаде и ако това „другаде“ се окаже далече, пунктът за скрап ще ви даде по-малко пари за вашия метал, за да компенсирате разходите за увеличен транспорт.
  • Възраст на автомобила – За съжаление, колкото по-стар е автомобилът, толкова повече се обезценява. Докато пунктовете за скрап ще определят цената на превозните средства според теглото им в тонове, по-новите превозни средства и техните компоненти за многократна употреба могат да получат по-висока цена от други купувачи.

Вижте средното тегло на популярните превозни средства тук, за да получите представа колко струва вашият автомобил като скрап.