Качества и характеристики на гипсокартона

Разглеждайки материали като гипсокартона, трябва да се разбере, че говорим предимно за достатъчна здравина. Както и да е, ако вземете плътен лист с размери 1200x2500x12,5, който е идеален за издигане на прегради, тогава той може лесно да бъде счупен чрез прилагане на доста лека сила върху ръбовете на листа. Силата на стената се дава от рамката, независимо дали е направена от дърво или от специален метален профил за гипсокартон. Разпределението на товара върху рамката, след като гипсокартонът е здраво закрепен върху нея, се извършва равномерно.

Спецификации на гипсокартона

Добре установеният стандарт по отношение на гипсокартона предлага само насоки, които производителите трябва да спазват. Всъщност се обсъждат само общите размери на листовете, някои изисквания за качеството на материалите и вида на гипсокартонните листове. Няма ясни индикации от какво е направен гипсокартон; в това отношение производителите имат доста широка свобода на избор.

Размери на гипсокартона

Ширина – 625 мм, 1200 мм

Дължина – 1200, 2000, 2500, 3000, 3500, 4000

Дебелина – 6.5, 8.0, 9.5, 12.5, 14.0, 16.0, 18.0, 20.0, 24.0 mm

Всъщност единственият добре дефиниран формат за гипсокартон. Въпреки че номиналните редове за различни опции от гипсокартон не са малки, съвсем просто е да се разбере защо е необходим гипсокартон с един или друг размер.

Ширината на стандартен лист е 1200 мм, поради утвърдените традиции в строителството. Разстоянието между носещите елементи на решетката или рамката е равно на 600 mm, като по този начин един лист е прикрепен към рамката по три линии: ръбове и център. Широчината улеснява поставянето на листове по време на транспортиране на камиони и не създава проблеми при повдигане на необходимия под.

Оптималната дължина на листовете може да бъде от 2 до 3 метра на стъпки от 50 см. Това е точно толкова, колкото е височината на таваните в повечето апартаменти и къщи. По-дълги версии от 3,5-4 метра се използват в помещения с високи тавани, индустриални съоръжения или обществени сгради.

Дебелината на листовете определя преди всичко теглото и здравината на материала. По-тънките листове 6.5-9.5 са по-подходящи за облицовка на тавани и конструкции, които не се очаква да бъдат натоварени в бъдеще. Теглото на листовете е доста ниско, следователно те са по-лесни за инсталиране и можете да се справите с по-малко издръжлива рамка. Преградите обикновено се оформят от гипсокартон 12,5 мм. По-дебелите листове са подходящи за стени, където се изисква значително натоварване. Използват се опции за двуслойна обшивка, например листове от 12,5 мм или в един слой с материал от 14 до 24 мм.