Как работи NAD+ и производство

Това е вълшебният малък коензим, който кара телата ни да тиктакат. Интересно е да разберем как работи NAD+, производство на NAD+ и защо толкова много хора го виждат като начин за борба със стареенето.

Тъй като пазарът против стареене набира скорост през последните години, учените търсят всякакви съединения, които могат да забавят или дори да обърнат ефектите от стареенето. Често техните решения се крият в намирането на елементи, които се променят с напредването на възрастта.  Едно от най-важните от тях е NAD+. Това е включено във все по-голям брой добавки против стареене, които се стремят да подобрят дълголетието. Вече има достатъчно информация какво е NAD+, как работи и защо е толкова важен за тялото и здравето Ви.

Как се произвежда NAD+

Обикновено NAD+ ще се произвежда в нашите клетки, за да попълни запасите и да ги поддържа да вършат работата си. Това се нарича биосинтеза и може да се случи по три различни начина.

  • Пътят на кинуренин : Това стартира аминокиселина, наречена триптофан, която може да се намери от хранителни източници като сирене, яйца, месо и риба. Клетките преобразуват това в NAD+.
  • Пътят на Preiss-Handler: За целта се нуждаете от никотинова киселина, която се намира в храната, но все повече се добавя към хранителни добавки. Това е прекурсор на NAD+, който също може да се произвежда във вашата слюнка и в червата ви. Тристепенен процес в клетката превръща никотиновата киселина в NAD+, като първо преобразува никотиновата киселина в мононуклеотид на никотиновата киселина (NAMN). След това се превръща в аденин динуклеотид на никотиновата киселина (NAAD), който от своя страна се превръща в NAD+.
  • Път на спасяване: Използвайки витамин B3, това използва съединения, включително никотинамид, никотинова киселина, никотинамид мононуклеотид NMN и никотинамид рибозид (NR), за да трансформира никотинамида в NMN в NAD+.

Заключения за производство на NAD+

Следователно NAD+ играе изключително важна роля в поддържането на тялото младо и функциониращо. Проблемът е, че с възрастта нивата на NAD+ намаляват. Това има странични ефекти, които могат да причинят всички проблеми, които обикновено изпитваме поради възрастта.

Изчерпването на NAD+ възниква поради увреждане на нашия генетичен план, което се случва по време на процеса на стареене, който активира редица протеини, включително тези, наречени PARPS. Това изразходва NAD+ за извършване на функции за възстановяване на клетките. С други думи, NAD+ е горивото, което помага на тези молекули да работят.