Как да предотвратим запушване на канализацията?

Тази година оставането вкъщи е норма. Тъй като животът ни е бил концентриран изключително между стените на къщата, навиците ни също са се променили. От повече упражнения у дома и опашки за душ до повече домашно готвене – ние използвахме максимално пространството си. Но разбрахте ли, че канализацията ви може да вземе жертвата?

Вашата водопроводна система може да претърпи сериозни щети, ако не знаете как да се грижите за вашите канали. Знанието как да предотвратите запушване на канали или как да ги отпушите и почистите по безопасен начин ще ви помогне да поддържате тръбите си в добра форма и да избегнете скъпи сметки.

 

Как да предотвратим запушване на канализацията?

Най-добрият начин да предпазите дренажите си от неудобни и груби маси от отпадъци, заседнали в тях, е да внимавате какво поставяте в тях първоначално. Нещата, които трябва да избягвате, включват:

Внимавайте какво изхвърляте в мивката

Частиците храна, утайката от кафе и мазнините нямат място в канализацията на вашата кухня, тъй като те могат да полепнат по тръбата или да се натрупат на дъното на части, когато системата ви не зависи от гравитацията. Уверете се, че сте поставили течна мазнина в контейнер и в кофата за боклук – да, дори ако това е малкото количество от тигана.

Погрижете се за космите в банята

Инвестирайте в уловител за оттичане на косата за вашата вана или душ, за улавяне на сапун и косми. Тази лигава бъркотия няма причина да слиза от влака и повярвайте ни, виждали сме много блокирани бани и душове поради прости причини като косата. Действайте рано и не забравяйте да изчистите канала след всеки душ. Дори да сте с къса коса.

Изчеткайте косата си преди душ Друг начин да помогнете на оттичането на ваната или душа е да поставите косата си с четка за разресване, преди да я измиете. Не само ще намалите количеството коса, което отива в канала, но също така може да се нуждаете от малко по-малко балсам за косата си. Само трите P трябва да отиват в тоалетната. Отнасяйте се към вашата тоалетна със същото уважение, което отдавате на вашия душ и кухненска мивка.

Промивайте канализацията поне веднъж седмично

Напълнете мивката или ваната си с гореща вода и я изпразнете в канализацията. Това може да освободи натрупаната мазнина и да изчисти стените на тръбите.

Използвайте биопрепарат за почистване на канализацията

Силните химически препарати за почистване на дренажи могат да причинят повече вреда, отколкото полза на вашите тръби. Въпреки това определено трябва да използвате препарат за почистване на канали от време на време. Потърсете некорозивни опции в местния магазин или дори го направете с малко оцет и сода за хляб!

Как да премахнете запушванията в канализацията

Дори и да е твърде късно да предотвратите запушване на канализацията, все още можете да отстраните причината за проблема, преди да причини твърде много щети.

  • Проверете дренажната си запушалка

Ако видите, че се събират косми или мръсотия, не забравяйте да ги отстраните, преди да спрат да служат на предназначението си. Отстранявайте, почиствайте и сглобявайте дренажната запушалка всяка седмица.

  • Използвайте водопроводна змия

Ако забележите, че вашата вана, душ или мивка се източват бавно, време е да използвате водопроводната змия. Можете да ги закупите от всички домашни магазини. Поставете в канала и изстържете отстрани. Върхът на змията (наричан още шнек) също ще улови мръсотия. Извадете го (осмеяваме се да го направите, без да бъдете груби), изчистете го и го премахнете.

  • Използвайте бутало

За спешни случаи буталото е вашият най-добър приятел. Покрийте горната част на дупката, така че ръбовете да се запечатат, след това натиснете и издърпайте. Каквото и да е заседнало, трябва да си проправи път надолу по тръбата.