Какво да направите, когато канализационната Ви тръба е запушена

Да забележите, че канализационната тръба е запушена, е половината от битката. След като осъзнаете, че това се случва, решението е просто. Просто трябва да запазите спокойствие и да следвате тези две прости стъпки:

  1. Ако канализационната тръба е запушена изключете водата

На първо място, ако канализационната тръба е запушена спрете водата в дома си. Тази стъпка е важна, защото предпазва ситуацията от влошаване. Не искате разсеяно да включите запушена мивка и в крайна сметка да наводните една от баните си. Това също така предпазва изтичащите тръби или автоматичните процеси – като съдомиялна машина с таймер – да не се опитват да източат повече вода във вашата запушена линия.

За да спрете водата си, трябва да идентифицирате вашата водопроводна мрежа, която е линията, която снабдява вашия дом с вода. Често можете да го намерите близо до водомера на вашия дом или понякога е извън дома близо до ъгъл на къщата ви. Обикновено има голямо колело, дръжка или лост. Завъртете го, докато се затвори напълно.

  1. Обадете се на водопроводчик

Технически е възможно сами да почистите някои малки запушвания на канализационната тръба, но това рядко е препоръчително. Проблемът с ремонта „направи си сам“ е, че по-голямата част от запушванията на канализационните линии са причинени от счупени тръби, корени на дървета и други проблеми дълбоко във вашата водопроводна система. Повечето хора, които знаят как да се справят с основно запушване на канализацията, нямат инструментите за запушване на канализацията.

Професионалистите разполагат с мощни почистващи препарати за главна канализационна тръба и друго оборудване, което им позволява да почистват всякакви видове запушвания. Те също имат знанията и опита да диагностицират основния проблем. Самото изхвърляне на някакъв препарат за почистване на главни канали в тоалетната няма да Ви помогне да идентифицирате и поправите растежа на корените на дърветата или други сериозни водопроводни проблеми.

Наемането на професионалист да прегледа цялата Ви водопроводна система ще Ви помогне да се уверите, че истинският проблем е адресиран. В зависимост от вашата ситуация може да се наложи да смените изцяло канализационните тръби, което може да включва разкопаване на двора и извършване на основни водопроводни инсталации.

Как се отпушва канализационната тръба?

В крайна сметка имате нужда от професионалист, който знае как да отпуши канализационната тръба. Все пак има няколко неща, които можете да направите, за да опитате поне да смекчите запушването, преди вашият изпълнител да пристигне.

Много домове имат канализационна тръба за почистване, която представлява голяма тръба с капачка на края, намираща се в мазето или отстрани на дома Ви. Можете да премахнете тази капачка, за да получите достъп до главната канализационна линия. Ако имате голям късмет, запушването може да е било притиснато срещу вашето почистване, в който случай можете просто да го издърпате ръчно.

Можете също да опитате да прокарате водопроводен шнек през канализационната линия. Това може да разруши запушването или да Ви позволи да издърпате част от отломките. Запушванията на канализационните тръбопроводи обаче често са достатъчно големи, така че стандартният дренажен шнек да не може да поправи запушването.

През повечето време, ако сами прокарате канализационната си линия. Нещата ще се раздвижат малко, което ще улесни почистването на обратния поток и ще доведе дома Ви в състояние, годно за живеене. Имайте предвид, че запушванията вероятно ще продължат да се случват, докато не почистите основно канализацията. Все пак ще трябва да се обадите на лицензиран водопроводчик, за да се справи с основното запушване.