Какви са плюсовете и минусите на септичната яма

Притежаването и управлението на септична яма има много предимства, както и недостатъци. Вижте какви са плюсовете и минусите на септичната яма.

Плюсове на септичните ями

Положителните страни могат да бъдат доста очевидни. От една страна, притежаването на септична яма означава, че не е нужно да плащате премии на местния воден съвет за връзка с канализацията. Ако сте свързани към главната канализация, ще се изненадате колко всъщност струва това. Всъщност говорите, че плащате около двойно повече от това, което плаща собственик на септична яма.

Нещо повече, притежаването на септична яма всъщност може да бъде екологично. С ефективно накисване вие ​​не прехвърляте отпадъци в местните водни течения. Накисването просто прехвърля пречистените отпадъчни води в земята. Нещо повече, използването на септична яма за разлика от обществената канализация означава, че създавате по-малко замърсяване – намалявате въглеродния си отпечатък, тъй като разходите за енергия при обработката на мрежовата канализация са огромни.

Вероятно също ще започнете да използвате тоалетните и мивките си по-отговорно – като всичко, което не е съвместимо, такива вредни за околната среда продукти на основата на хлор могат да ви причинят сериозни проблеми със септичните ями.

Минуси на септичната яма

И сега, недостатъците. Недостатъкът за много хора е, че септичната яма изисква поддръжка и грижи. В противен случай рискувате канализацията да изтече в задната ви градина. Не е приятно!

Редовната поддръжка може да бъде толкова лесна, колкото ежемесечното допълване с бактерии и редовна проверка на нивата на утайката, да речем веднъж на всеки 6 месеца. Въпреки това, ако оставите нещата да се развият, може да се наложи да изпомпвате резервоара си. Средният резервоар ще се нуждае от изпомпване на всеки 1-2 години. Въпреки това, ако поддържате вашата септична яма правилно, можете да намалите количеството на изпомпвания, много повече от това, намалявайки ненужните разходи.

Може също така да откриете, че ако не поддържате правилно септичната яма, може да се наложи да се справите със запушени мивки и тоалетни. Това е така, защото септичните системи могат да бъдат чувствителни. Изплакнете нещо различно от пикаене, изпражнения или тоалетна хартия и ще бъдете в „опасни води“ (простете за играта на думи)!

Разбира се, последният реален недостатък е – никой наистина не обича да се занимава със сурови отпадни води! Въпреки това, при условие че се грижите за септичната си яма, като полагате малко грижи, няма причина да не можете да избегнете необходимостта да се справяте с наистина мръсната страна на нещата – защото няма да има такава.

Повече за септичните ями на отпушване-на-канали.bg