Детският сън и колко е важен той?

Малките деца са все по-наясно със заобикалящата ги среда, така че разсейването може да им попречи да си легнат и да заспят. Тяхното нарастващо въображение също може да започне да прекъсва съня им. Сега, повече от всякога, простата и последователна рутина за лягане е най-добрият начин, родителите, да накарат сънливо малко дете да легне удобно в леглото си.  Липсата на детският сън е често срещана грижа за родителите. 

Както новите родители бързо научават, благосъстоянието на всички в домакинството може да зависи от това колко добре спи бебето. Когато пораснат, децата, които не спят достатъчно, могат да имат проблеми с вниманието, промени в настроението и проблеми с поведението.

Важен ли е детският сън за всеки подрстващ?

На възраст между 1 и 2 години повечето деца се нуждаят от около 11-14 часа сън на ден, включително една или две дневни дрямка. На около 18 месеца, а понякога и по-рано, повечето малки деца свиват двете си дремки в една следобедна дрямка. Малко дете, което пропуска сутрешната дрямка, вероятно е готово само за следобедна такава.

Къде трябва да спи едно малко дете?

Децата на възраст от 1 до 2 години все още трябва да спят в обезопасено и сигурно креватче. Но на тази възраст е добре да поставите леко одеяло в креватчето на детето си. Също така, елементи за сигурност като „любимци“ (малко меко одеяло или плюшено животно) са подходящи и могат да осигурят много комфорт на детето и да подобрят всеки детски сън.

Внимавайте за предмети с връзки, които могат да се навият около врата на вашето малко дете. Бъдете постоянно нащрек за предмети, които вашето дете може да достигне от изправено положение в креватчето. Като на пример завеси, дърпащи се щори на прозорците, картини или високи нощни лампи. Вашето любопитно малко дете може да търси начини да се изкачи над парапета на креватчето, за да „избяга“ от него. Не оставяйте много играчки, които детето ви може да натрупа и да се покатери.