Видеозаснемане – съвети при постпродукцията

Съвети при постпродукцията при видеозаснемане

Преди да се потопим в моите съвети за постпродукция, трябва да изберете и да се запознаете с вашия софтуер за редактиране при видеозаснемане.

Горещо препоръчвам да използвате Adobe Premiere Pro за видеозаснемане, който беше моят пакет за редактиране от почти десетилетие. Тази забележително стабилна програма за редактиране има всичко необходимо, за да започнете да създавате маркетингови видеоклипове с професионално качество, а плановете за ценообразуване са много, което означава, че бариерите за навлизане са значително намалени, дори за малки предприятия.

Въпреки че е изчерпателен пакет за професионално редактиране, Adobe Premiere Pro също е изненадващо удобен за потребителя, а учебните ресурси и потребителската общност на уебсайта на Adobe са невероятни. Ако работите на Mac, може да се изкушите да изберете Final Cut Pro на Apple. Въпреки че Final Cut Pro е добър пакет за редактиране, все пак препоръчвам да използвате Premiere Pro. По мое мнение, лекотата, с която можете безпроблемно да преминавате между Premiere Pro и други програми на Adobe. Като After Effects и Photoshop, сама по себе си я прави по-силната софтуерна програма.

  • Подредете кадрите си, преди да започнете да сглобявате грубия разрез

Когато импортирате вашите кадри във вашата програма за редактиране, почиствайте клиповете си, докато ги импортирате. Повечето пакети за редактиране ви позволяват да задавате „входни“ и „изходни“ точки за всеки клип. Намалявайки дължината им чрез изрязване на паузи, кикотене и фалстартове. Редактирането на крайната последователност заедно с помощта на изрязани клипове е много по-лесно, отколкото коригирането на всеки отделен клип в движение.

  • Винаги нарязвайте „в действие“

Когато редактирате кадър на някой, който прави нещо, не забравяйте да изрежете до следващия кадър по време на действието, което вашият обект извършва.

Например, ако редактирате заедно поредица от някой, който отваря врата, преди да мине през нея. Изрежете до кадъра на обекта, който отваря вратата в точния момент, когато човекът завърта дръжката на вратата. Отрязването преди или след действието може да изглежда дразнещо и да разсее зрителя. Може дори да не се притеснявате за това, но си струва да имате предвид, ако работите върху по-амбициозно видео.

  • Сглобете грубата кройка, преди да решите всякакви проблеми с времето

След като сте импортирали всички клипове, от които се нуждаете, във вашата програма за редактиране, е време да започнете всъщност да сглобявате грубия изрез на вашия маркетингов видеоклип. Въпреки това, преди да започнете мъчителния процес на редактиране кадър по кадър, поставете клиповете си грубо на място. Няма смисъл да агонизирате за проблеми с точното време, докато видеоклипът ви вече не е започнал да се оформя. Няма да изглежда красиво, но ще ви даде солидна представа кои части от вашето маркетингово видео се нуждаят от най-много работа.