Вентилируеми фасади – какво са те?

Вентилируеми фасади  – те получават името си от вентилирания слой въздух между изолационния материал и външната облицовка. В наши дни тези вентилируеми фасади са едни от най-често разпространените видове изолации на външните стени.

Те включват:

Носеща конструкция

Тя има за цел да поддържа външната фасадна облицовка и да разпределя натоварването от атмосферните условия върху основната носеща конструкция на сградата. Тя държи цялата структура в едно цяло.

Един или два пласта каменна вата

Изолационният материал, който най-често се ползва е каменна минерална вата. Плочите вата се нареждат плътно една до друга. Те се подреждат по този начин с цел добро притискане към носещата стена. Трябва да се използват специални дюбели за вентилируеми фасади с глава с диаметър 9 см. Препоръчителният брой е 4 бр/м2. Обикновено плочите са с отлични хигроскопичнни качества. Така се елиминира въздействието на влагата идваща от дъжд, сняй, мъгла и др.

Вентилиран слой

Неговото предназначение му е да извежда влагата извън сградат, както и да елиминира попадналата във външната облицовка вода. Важността му е ключова за доброто топлоизолиране на сградата.

Външна облицовка

Този слой придава визуалния облик на сградата. Външната облицовка може да се изгради от стъкло, мрамор, камък, пвц и други плочи. Основното предназначение на този слой облицовка е да защитава сградата от слънцето, дъжда и другите атмосферни влияния.

Източник: DNL BUILD

Вашият коментар